

# **SCIENTIFIC PROGRAM SCHEDULE 5TH ANNUAL INNOVATION IN** PHARMACY CONFERENCE

IN COLLABORATION WITH









20TH & 21ST SEPTEMBER 2024



#### FRIDAY, SEPTEMBER 20TH 2024

#### ISLAMABAD - CAPITAL UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

	DAY 1 - ONSITE ONLY				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:00 AM	Opening	15 minutes	Quran Recitation & Opening Remarks	Dr. Muzaffar Abbas	
9:30 AM	Workshop #1	90 Minutes	Accuracy, Precision, and Learning from Errors (RCA International protocol)	Dr. Rehan Anjum Dr. Rauf ur Rehman	
11:00 AM	Workshop #2	90 Minutes	Pharmacist as a Communicator	Dr. Salamat Ali Gondal	
1PM	Prayers and Day 1 Conclusion				



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

	DAY 2 - ONLINE ONLY				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:30AM- 9:50AM	-	15 minutes	Quran Recitation & National Anthem	Javaid Siddiqi	
9:50AM- 10AM	Opening Remarks	10 minutes	-	Dr. Mahreen Muzammil	
10AM- 10:20AM	Keynote	20 minutes	Keynote Speech	Dr. Saad Sultan	
10:30AM- 10:50AM	Session #1	20 minutes	Pharmacists' Contributions to Combating Counterfeit Drugs	Dr. Naila Jabeen	
11:00AM- 11:20AM	Session #2	20 minutes	Market Readiness for Current and Future Pharmacy Graduates: Precepting the Next Generation of Learners	Dr. Sundas Pervaiz	
11:25AM- 11:45AM	Session #3	20 minutes	Understanding Patient Needs for Effective and Holistic Care by Pharmacists	Dr. Muniba Aftab	
11:50AM- 12:10PM	Session #4	20 minutes	The Pharmacist's Role in Enhancing Patient Adherence and Compliance	Dr. Junaid Naeem	
12:15PM- 12:35PM	Session #5	20 minutes	Strategies to Enhance Critical Thinking in Undergraduate Pharmacy Students	Dr. Sidra Noor	
12:40PM- 1:00PM	Session #6	20 minutes	Aspirations of Pharmacists in Addressing Socioeconomic Health Drivers in Pakistan	Dr. Mustafeez Babar	
1:00PM- 2:00PM			Prayer & Lunch Break		
2:00PM- 2:20PM	Session #7	20 minutes	Understanding Pediatric Dose Calculations,Essential Techniques for Safe and Accurate Dosing	Dr. Saba Javed	
2:25PM- 2:45PM	Session #8	20 minutes	Latest Advances in Anticoagulation and Reversal Therapies	Dr. Aimen Faheem	
2:50PM- 3:10PM	Session #9	20 minutes	Effective Management of Type 1 Diabetes Mellitus: A Pharmacist's Perspective on Improving Patient Outcomes	Dr. Sarfaraz Nawaz	



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

	DAY 2 - ONLINE ONLY					
Time	Session #	Duration	Title	Speaker		
3:15PM- 3:35PM	Session #10	20 minutes	Optimizing Patient Outcomes: The Vital Role of Pharmacists in Healthcare	Dr. Amina Khan		
3:35PM- 3:55PM	Session #11	20 minutes	Basics of Academic Writing	Dr. Sohail Riaz		
4:00PM- 4:20PM	Conclusion	5 minutes	Concluding Remarks	Dr. Muhammad Husnain		



#### FRIDAY, SEPTEMBER 20TH 2024

#### **LAHORE - UNIVERSITY OF PUNJAB**

	DAY 1 - ONSITE ONLY				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:00 AM	Opening	15 minutes	Quran Recitation & Opening Remarks	Dean of College of Pharmacy	
9:30 AM	Workshop #1	90 Minutes	Accuracy, Precision, and Learning from Errors (RCA International protocol)	Dr. Shoaib Shammas	
11:00 AM	Workshop #2	90 Minutes	Formulary Management and Drug Shortages: Finding solutions	Dr. Rana Kamra	
1PM	Prayers and Day 1 Conclusion				

LOCATION: OLD CAMPUS, UNIVERSITY OF PUNJAB



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### **LAHORE - UNIVERSITY OF PUNJAB**

	DAY 2 - ONSITE AND ONLINE				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:30AM- 9:50AM	-	15 minutes	Quran Recitation & National Anthem	Javaid Siddiqi	
9:50AM- 10AM	Opening Remarks	10 minutes	Welcome Note: Scientific Committee Chair	Dr. Mahreen Muzammil	
10AM- 10:20AM	Keynote	20 minutes	Keynote Speech	Dr. Saad Sultan	
10:30AM- 10:50AM	Session #1	20 minutes	Strategies to Enhance Critical Thinking in Undergraduate Pharmacy Students	Dr. Atif Raza	
11:00AM- 11:20AM	Session #2	20 minutes	Market Readiness for Current and Future Pharmacy Graduates: Precepting the Next Generation of Learners	Dr. Adeel Siddiqui	
11:25AM- 11:45AM	Session #3	20 minutes	Dealing with Unused and Expired Medicine: Today's Critical Dilemma	Dr. Saba Ashraf	
11:50AM- 12:10PM	Session #4	20 minutes	The Pharmacist's Role in Enhancing Patient Adherence and Compliance	Dr. Irfan Sarwar	
12:15PM- 12:35PM	Session #5	20 minutes	Pharmacists' Contributions to Combating Counterfeit Drugs	Dr. Laiq ur Rehman Khan	
12:40PM- 1:00PM	Session #6	20 minutes	Aspirations of Pharmacists in Addressing Socioeconomic Health Drivers in Pakistan	Dr. Hafiza Mahrukh Talat	
1:00PM- 2:00PM			Prayer & Lunch Break		
2:00PM- 2:20PM	Session #7	20 minutes	Understanding Pediatric Dose Calculations: Essential Techniques for Safe and Accurate Dosing	Dr. Nazia Iftikhar	
2:25PM- 2:45PM	Session #8	20 minutes	Expanding Horizons: Specialties and Leadership Opportunities for Next Generation Pharmacists	Dr. Rehan Khan	
2:50PM- 3:10PM	Session #9	20 minutes	Obesity and the Development of Novel Weight Loss Medications	Dr. Rana Kamran	



#### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### **LAHORE - UNIVERSITY OF PUNJAB**

	DAY 2 - ONSITE & ONLINE				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
3:15PM- 3:35PM	Session #10	20 minutes	Pre- and Post-Transplant Pharmacy Services: Optimizing Patient Outcomes	Dr. Syed Uzair	
3:35PM- 3:55PM	Session #11	20 minutes	Latest Advances in Anticoagulation and Reversal Therapies	Dr. Hamza Khalid	
4:00PM- 4:20PM	Session #12	20 minutes	Barcoding, Electronic health records, CPOE in resource limited country	Dr. Shoaib Shammas	
4:25PM- 4:30PM	Conclusion	5 minutes	Concluding Remarks	Dr. Rana Kamran	
	Quiz Competition				

**LOCATION: OLD CAMPUS, UNIVERSITY OF PUNJAB** 



### FRIDAY, SEPTEMBER 20TH 2024

#### PESHAWAR - NORTHWEST GENERAL HOSPITAL

DAY 1 - ONSITE ONLY					
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
10:30 AM	Opening	15 Minutes	Quran Recitation & Opening Remarks		
10:40 AM	Workshop #1	80 Minutes	Accuracy, Precision, and Learning from Errors (RCA International protocol)	Dr. Asmat Ullah	
12:00 PM	Workshop #2	60 Minutes	Pharmacy as a Career: A Leadership Perspective	Dr. Roheena Zafar	
1:00 PM	Prayers and Day 1 Conclusion				



#### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### PESHAWAR - NORTHWEST GENERAL HOSPITAL

	DAY 2 - ONSITE AND ONLINE				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:30AM- 9:50AM	-	15 minutes	Quran Recitation & National Anthem	Javaid Siddiqi	
9:50AM- 10AM	Opening Remarks	10 minutes	Welcome Note: Scientific Committee Chair	Dr. Mahreen Muzammil	
10AM- 10:20AM	Keynote	20 minutes	Keynote Speech	Dr. Saad Sultan	
10:30AM- 10:50AM	Session #1	20 minutes	Strategies to Enhance Critical Thinking in Undergraduate Pharmacy Students	Dr. Umama Saleh	
11:00AM- 11:20AM	Session #2	20 minutes	Understanding Patient Needs for Effective and Holistic Care by Pharmacists	Dr. Abdul Wahab	
11:25AM- 11:45AM	Session #3	20 minutes	The Pharmacist's Role in Enhancing Patient Adherence and Compliance	Dr. Jehan Zeb Khan	
11:50AM- 12:10PM	Session #4	20 minutes	Pharmacists' Contributions to Combating Counterfeit Drugs	Dr. Khushal Khan	
12:15PM- 12:35PM	Session #5	20 minutes	Aspirations of Pharmacists in Addressing Socioeconomic Health Drivers in Pakistan	Dr. Arshee Rehman	
12:40PM- 1:00PM	Session #6	20 minutes	Latest Advances in Anticoagulation and Reversal Therapies	Dr. Ghulam Mujtaba	
1:00PM- 1:30PM			Prayer & Lunch Break		
1:30PM- 1:50PM	Session #7	20 minutes	Obesity and the Development of Novel Weight Loss Medications	Dr. Ahad Sunny	
1:50PM- 2:10PM	Session #8	20 minutes	Formulary Management and Drug Shortages: Finding solutions	Dr. Aziz Ullah Khan	
2:10PM- 2:30PM	Session #9	20 minutes	Pre- and Post-Transplant Pharmacy Services: Optimizing Patient Outcomes	Dr. Syeda Umaimah Shah	



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### PESHAWAR - NORTHWEST GENERAL HOSPITAL

	DAY 2 - ONSITE & ONLINE					
Time	Session #	Duration	Title	Speaker		
2:30PM	Conclusion	5 minutes	Concluding Remarks			
	Quiz Competition					



#### FRIDAY, SEPTEMBER 20TH 2024

#### KARACHI - JINNAH SINDH MEDICAL UNIVERSITY

	DAY 1 - ONSITE ONLY				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:00 AM	Opening	15 minutes	Medication Safety Strategies: Impact of Multidisciplinary Collaboration and Teamwork	Dr. Huma Ali	
9:15 AM	Keynote	15 minutes	Multidisciplinary Collaboration and Teamwork	Dr. Syed Masroor Ahmed	
9:30 AM	Workshop #1	90 minutes	Accuracy, Precision, and Learning from Errors (RCA International protocol)	Dr. Hafsa Ashfaq	
11:00 AM	Workshop #2	90 minutes	Formulary Management and Drug Shortages: Finding solutions	Dr. Munazza Qureshi	
1 PM			Prayers and Day 1 Conclusion		



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### **KARACHI - JINNAH SINDH MEDICAL UNIVERSITY**

	DAY 2 - ONSITE AND ONLINE				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
9:30AM- 9:50AM	-	15 minutes	Quran Recitation & National Anthem	Javaid Siddiqi	
9:50AM- 10AM	Opening Remarks	10 minutes	Welcome Note: Scientific Committee Chair	Dr. Mahreen Muzammil	
10AM- 10:20AM	Keynote	20 minutes	Keynote Speech	Dr. Saad Sultan	
10:30AM- 10:50AM	Session #1	20 minutes	Drug Interactions: A Key Consideration for Healthcare Professionals	Dr. Rabia Bushra	
11:00AM- 11:20AM	Session #2	20 minutes	Market Readiness for Current and Future Pharmacy Graduates: Precepting the Next Generation of Learners	Dr. Umer Ali Khan	
11:25AM- 11:45AM	Session #3	20 minutes	Obesity and the Development of Novel Weight Loss Medications	Dr. Mashal Zehra	
11:50AM- 12:10PM	Session #4	20 minutes	The Pharmacist's Role in Enhancing Patient Adherence and Compliance	Dr. Sheikh Muhammad Saad	
12:15PM- 12:35PM	Session #5	20 minutes	Understanding Patient Needs for Effective and Holistic Care by Pharmacists		
12:40PM- 1:00PM	Session #6	20 minutes	Aspirations of Pharmacists in Addressing Socioeconomic Health Drivers in Pakistan	Dr. Abdul Mateen	
1:00PM- 2:00PM			Prayer & Lunch Break		
2:00PM- 2:20PM	Session #7	20 minutes	Understanding Pediatric Dose Calculations,Essential Techniques for Safe and Accurate Dosing	Dr. Mehwish Sarwar	
2:25PM- 2:45PM	Session #8	20 minutes	Latest Advances in Anticoagulation and Reversal Therapies	Dr. Nida Najmi	
2:50PM- 3:10PM	Session #9	20 minutes	Pharmacists' Contributions to Combating Counterfeit Drugs	Dr. Sumaira Khadim	



### SATURDAY, SEPTEMBER 21ST 2024

#### **KARACHI - JINNAH SINDH MEDICAL UNIVERSITY**

	DAY 2 - ONSITE & ONLINE				
Time	Session #	Duration	Title	Speaker	
3:15PM -3:35PM	Session #10	20 minutes	Strategies to Enhance Critical Thinking in Undergraduate Pharmacy Students	Dr. Sadia Shakeel	
3:35PM- 3:55PM	Session #11	20 minutes	Pharmacy Careers in Research: Tips for Medical Writing	Dr. Saira Azhar	
4:00PM- 4:20PM	Session #12	20 minutes	Barcoding, Electric health record, CPOe in resource limited country	Dr. Abdul Azeem	
4:25PM- 4:30PM	Conclusion	5 minutes	Concluding Remarks		
	Quiz Competition				



# SCIENTIFIC PROGRAM SCHEDULE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

#### 1. WHAT ARE THE DATES OF THIS CONFERENCE?

• IT IS A TWO DAY CONFERENCE: FRIDAY AND SATURDAY, SEPTEMBER 20TH & 21ST.

#### 2. WHAT IS THE FORMAT OF THIS CONFERENCE?

 WE ARE INVITING OUR SPEAKERS TO BE ONSITE THIS YEAR, EXCEPT THE OPENING CEREMONY AND KEYNOTE SPEECH. FOR ATTENDEES, YOU HAVE OPTION TO ATTEND IN PERSON AT ONE OF THE FOUR SITES OR LEARN BY JOINING THE CONFERENCE ONLINE.

#### 3. WHAT ARE THE SITES FOR ME TO ATTEND THE CONFERENCE IN PERSON?

- LAHORE: THE PUNJAB UNIVERSITY CAMPUS
- KARACHI: JINNAH SINDH MEDICAL UNIVERSITY CAMPUS
- PESHAWAR: NORTHWEST GENERAL HOSPITAL CAMPUS
- ISLAMABAD: CAPITAL UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY CAMPUS

#### 4. WILL THERE BE A POSTER COMPETITION AT THIS CONFERENCE?

NOT ALL LOCATIONS ARE OFFERING IN THIS YEAR

#### 5. WHAT IS THE FEE TO ATTEND THIS CONFERENCE?

THERE IS NO FEE TO REGISTER AND ATTEND THIS CONFERENCE.

#### 6. ARE YOU PLANNING TO HAVE A QUIZ COMPETITION AGAIN THIS YEAR?

• YES, WE WILL HAVE THE COMPETITION AGAIN THIS YEAR WITH AWARDS FOR 1ST, 2ND, AND 3RD POSITIONS.

## 8. WILL WE GET A CERTIFICATE OF ATTENDANCE AT THE END OF THE CONFERENCE?

 YES, YOU WILL RECEIVE A CERTIFICATE OF ATTENDANCE AFTER COMPLETING A FEEDBACK FORM.